De bedste spil og aktiviteter på sidste skoledag

Den sidste skoledag: For mange børn og lærere er det en af årets mest specielle dage

sidste skoledag

Alt arbejdet er gjort, man skal have endnu en stor dag, og så ser man ikke hinanden i seks uger. Så denne sidste skoledag skal være ekstra speciel, ikke sandt? En dag fuld af sjov, samvær, sjove aktiviteter i skolen og selvfølgelig spil. Vi har samlet lidt inspiration til jer. Uanset om du har sidste skoledag med børnehavebørn eller sidste skoledag for de øverste skoleklasser. Der er noget for enhver smag.

Da vi er en spilside, synes vi ikke, at man bør gå glip af et godt spil på den sidste skoledag. Så hvilket spil er velegnet til hvilken gruppe? Og hvad er den bedste måde at spille et sådant spil på den sidste skoledag? Endelig har vi nogle andre aktiviteter, som du ikke bør gå glip af på din sidste skoledag

For aldersgruppen 9 til 12 år er der mange sjove lege at lave på sidste skoledag. Her viser vi en af vores leges: 

Escape room sidste skoledag

Mange klasser har allerede spillet det. Børnenes escape room fra Gruppespil.dk. Selvfølgelig skal du ikke rigtig flygte fra klasseværelset. Det er et spil, som I printer ud og forbereder, og så kan I spille det i forskellige grupper. I kan faktisk spille det så ofte, som I har lyst. Så længe det er forskellige grupper af børn hver gang, ellers kender de jo løsningen. Gør det fx til en konkurrence om, hvilken gruppe i klassen eller på skolen der er den første til at "flygte". I gennemsnit tager det en time pr. gruppe. 

Materialerne kan lægges ud i klasseværelset eller fx i en gymnastiksal - resten af spillet er interaktivt. Det er nyttigt, at en i gruppen kan medbringe en mobiltelefon den pågældende dag. Hvis man ikke ønsker det, kan man også spille spillet uden en telefon. Mange skoler oplyser, at de laminerer materialerne, så det kan spilles oftere af flere grupper 

Anbefalet
Escape room

Faraos Skat

Interaktivt Escape Room for børn op til 13 år.

Udklædningsjagt på skattejagt

De sjove er selvfølgelig de udklædte skattejagter, hvor lærerne alle går rundt et sted i nærheden af skolen, og  alle er udklædte. Man kan også lege det i et stort indkøbscenter. Giv børnene et kort med ord på. Disse ord er relateret til den måde, lærerne er klædt ud på. For eksempel: læge, heks osv. For de lavere klasser skal der naturligvis være en vejleder (forældrene kan naturligvis spille en rolle i dette, de kommer ofte til afslutningsfesten på sidste skoledag alligevel), og du kan naturligvis gøre spillet mere udfordrende for de højere klasser.

Lad fx de børn lege en lille opgaveleg med kroppen. Fx kaste med dåser, fingerbøl (gæt under hvilken kop bolden er) og lad gruppen stå i rækkefølge fra ældste til yngste uden at få lov til at tale med hinanden.

Børnene er helt vilde med en lærer, der er klædt ud, og du vil se, at nogle af dine kolleger er helt opslugt af deres rolle.

Sidste skoledag Opgavespil

Dette spil er fantastisk at spille på den sidste skoledag, især med de større klasser. Tag dem med til et indkøbscenter, hvor der er mange mennesker, og del børnene op i grupper (med opsyn!). 

Denne leg består af 2 dele, finde og gøre.

I den del, der handler om at finde, har børnene et A4-ark med 5 (eller 10) billeder på, som de skal finde i indkøbscentret. Det er alle detaljerede billeder af fx et bogstav i et butiksvindue eller en tekst på et vejskilt. Lavet på en sådan måde, at man ikke umiddelbart kan se, hvor det er på A4-arket.

I mellemtiden får børnene 5 opgaver, som de skal løse. De starter med den første opgave, og når den er udført, kan de gå videre til den næste opgave.

Du kan fx lade dem lave følgende opgaver på denne sidste skoledag:

 • Gulvet er lava: Alle børn skal fotograferes af deres vejleder, men de må ikke røre jorden med deres fødder. De skal også få 2 andre personer med på billedet.
 • Far og mor: 2 af børnene skal fotograferes med en barnevogn eller klapvogn, som om de var far og mor. Men de skal begge have 1 øje lukket på billedet.
 • Lad børnene danne et ord eller et tal på gulvet. De skal ligge ned, så de forestiller bogstaver, og du fotograferer dem ovenfra, så der opstår et ord.
 • Alle børn står på hænder og får derefter taget et billede. De må gerne få hjælp (så folk kan holde deres ben) på billedet.
 • Bedstefar og bedstemor: Tag et billede sammen med et ældre ægtepar. Alle skal smile på billedet.

Generelt fungerer denne leg ikke, hvis man er med mange grupper, fordi man ikke ønsker at skabe uro i indkøbscenteret. Men det vil være fint at spille det med kun én klasse på den sidste skoledag

Scavenger hunt rundt om på skolen

Vi har allerede skrevet en blog om det en gang; "20 ideer til at organisere en Scavenger Hunt". Faktisk har vi en gratis E-bog på denne side, som du kan downloade. 

Skattejagten
Skattejagt

Hvor sjovt er det ikke at få alle børnene fra skolen i grupper, ledsaget af forældre, til at tage en lille tur rundt i nabolaget med en skattejagt. En af lærerne (eller en fra forældrebestyrelsen) skal naturligvis udstikke en rute. Husk især på børnenes sikkerhed. Så ingen ruter, hvor der er meget trafik. Husk også børnenes alder og dermed sværhedsgrad. Den skal være egnet til alle aldre i folkeskolen.

Vi har derfor lavet 2 færdige Scavenger hunts. Den ene er velegnet til 4-7 årige og den anden er velegnet til 7-10 årige. De højere klasser finder ofte en skattejagt mindre interessant. Så hvis du ikke har lyst til at bruge enormt meget forberedelsestid på at finde på en leg på sidste skoledag, har vi allerede lavet disse 2 skattejagter til dig.

Det eneste, du skal gøre, er at udstikke en rute på dit eget sted og sætte vores materiale op der. Den sidste skoledag vil blive én stor fest.

Sidste skoledagsspil for børnehaveklasse og 1. klasse

For de helt små børn i skolen er spændingskurven ikke særlig stor. På den sidste skoledag er de tilfredse med et hyggeligt forløb med spil.

For børnene under seks år (børnehaveklasse og 1. klasse) er her et par sjove aktiviteter til den sidste skoledag: 

 • Bingo
  Uanset hvilken form du spiller, er bingo altid et sjovt spil for børn. Til børnehaveklasse og 1. klassekan du lave et bingospil med plader i temaet ferie, for eksempel. En god leg til sidste skoledag for de små.
 • Rengøring sammen
  I slutningen af året skal klasselokalet gøres rent. Men hvor dejligt er det ikke at gøre rent sammen med børnene selv. Fx kan alt Lego vaskes i en skål med vand. En anden gruppe kan gøre bordene rene med karklude osv. Pas på, for en rengøringsaktion kan også gøre klasseværelset til et endnu større rod...
 • Legetøjsdag
  Det er næsten en tradition på hver sidste skoledag. Småbørn elsker bare at lege med deres venner med deres eget legetøj. Vil du gøre det ekstra sjovt? Køb noget småt til alle på fx Amazon, så de har en gave at lege med samtidig.
 • Lav en skattejagt
  Gå udenfor med din gruppe, og lav en sjov skattejagt. For småbørn behøver man slet ikke at gå langt væk, for man vil også gerne have alle til at holde lidt sammen. En lille tur er nok på sådan en sidste skoledag.

Sidste skoledag 'Afskedssang til sommerferien'

Traditionen er, at man afslutter året med at synge højt sammen med hele skolen. I vores skolegård er det altid en fest at høre alle børnene synge på samme tid. I har seks uger fri, men de første par uger har I sikkert stadig de sange, som børnene synger, i hovedet. Leder du efter sjove sange til at synge på den sidste skoledag? Disse er altid en favorit: 

Sidste skoledagsdigt

Som lærer får man mange gaver fra børnene på den sidste skoledag. Nok chokolade til at få dig gennem hele sommeren! Men hvor er det dog dejligt at give børnene fra din klasse noget selv. 

Svinger sig ud, hopper ud, glider ud... 

Når børnene rent faktisk går, skal du gøre det til et skuespil ved at vinke dem afsted. Lad fx alle børnene hoppe ud af skolen via en trampolin. Eller sæt en bænk fra gymnastiksalen op mod vinduet, hvor alle kan glide ud.

Har du ikke den mulighed i din skolebygning? Så vil dette altid fungere på din sidste skoledag: Skru op for musikken. Sæt hvert barn i par med hænderne mod hinanden, og lad dem så løbe gennem hver klasseværelse som et pendul. Start med de småbørn og slut med ottende klasse. 

Praktisk for skoler 

Komplet pakke til skoler: For ældre børn i de sidste år af grundskolen. Køb 2 spil, og du får det andet spil med 25 % rabat. Super praktisk for skoler, for du behøver kun at printe disse spil én gang. Hvis du derefter laminerer dem, har du allerede en sjov aktivitet klar til næste års sommerfest/lærerens dag eller andet. Du kan genbruge disse spil på din egen skole.

Afslutning af den sidste skoledag med kolleger 

Og så... er det tid til at hvile efter en hyggelig afslutning med dine elever. Har du lyst til at spille endnu et sjovt spil med dine kolleger på den sidste skoledag? Så tjek vores spil for voksne.

Vi håber, at vi har givet dig nok idéer. Vi glæder os til at høre din reaktion, som du meget gerne må skrive nedenfor.

Hav en god ferie! 

Richard og Marjolein

Vi er Richard og Marjolein Schreurs og vi har lavet spil til vores familie og venner i årevis. Vi kan også godt lide at dele disse spil med alle i hele verden. Vi tilbyder vores spil på 9 forskellige sprog. I mellemtiden har tusindvis af mennesker nydt at spille et af spillene.

>