Icebreakers – disse 15 burde være med i alle grupper af voksne, studerende og børn
Icebreakers. Du har sikkert prøvet et par stykker af dem i dit liv. Lad os se det i øjnene, alle steder i livet bliver man sat i grupper. Du kan spille et introduktionsspil i folkeskolen, med dit nye sportshold, i klassen som elev eller studerende. Nye kollegaer på teambesøg eller en workshop kan også få gavn af icebreakers til at lære hinanden at kende. Samtidig er det endda sjovt at være med.

Hvis du selv skal arrangere noget, kan det være svært at finde på en original icebreaker. Det er derfor, vi har listet alle de spil, du kan bruge i forskellige situationer, for at lære andre at kende.
Det er i øvrigt rart at møde dig! Vi er Richard og Marjolein fra Gruppespil.dk. Hvis du efterlader en kommentar eller feedback ville vi sætte stor pris på det.
Icebreakers voksne
Hvor mange gange har du ikke været med til en introduktionsrunde på arbejdet? Man skulle tro, at det kunne være lidt mere kreativt. Vi har nogle sjove introduktionsspil for voksne, som du kan bruge under dit arbejde eller under ny træning.
#1 Kloge Katrine og Sjove Sofus – allitterations icebreaker
Allitteration betyder, at man bruger det samme bogstav i flere på hinanden følgende ord. I dette indlæringsspil lader du på forhånd en gruppe nye personer tænke på en allitteration med deres fornavn. Opgaven er, at adjektivet skal passe til personens fornavn. Hvis du synes, at du er ret klog, og du hedder Katrine, kan du kalde dig selv Kloge Katrine. Når du præsenterer dig selv, spørger moderatoren naturligvis, hvad der gør Katrine så klog. Og adjektiverne? Der kan være mange, du ved; klog, sjov, rodet, pæn, hård, skaldet, bange, tynd, rodet, cool, struktureret osv.
En god icebreaker til at løsne op for stemningen i en ny gruppe.
Selvfølgelig vil vi gerne kende hinandens navne på et tidspunkt. Men det er så klichéagtigt at starte med det. Vi kaster os her ud i den dybe ende og begynder at stille spørgsmål til personen.
Lav kort med spørgsmål, og lad folk i gruppen trække et kort på skift. Giv dem ikke for meget tid til at tænke, for impulsive svar er gode i denne icebreaker. Du vil få de sjoveste og til tider mest rørende svar. Som moderator er tricket naturligvis at blive ved med at spørge og til sidst spørge om personens navn. Det er en af de enkleste icebreakers, men det er altid en succes. For at gøre det nemmere for dig har vi allerede lavet 14 spørgsmål klar til dig:

#3 Icebreaker – Præsenter din sidemakker med lidt internet-stalking
Hvad kan du finde ud af om dig selv på internettet? Nogle gange kan det være noget af et chok, når du googler dit eget navn. Hvor sjovt er det så ikke, når den person, der sidder ved siden af dig, præsenterer dig i gruppen med ting, han finder på internettet og de sociale medier.
Sådan skal du gøre: Alle i gruppen får ti minutter til at slå ting op på nettet om den person, der sidder ved siden af dig. Efter de ti minutter fortæller alle i gruppen dig på to minutter, hvem der sidder ved siden af dem. Sørg for, at der ikke nævnes nogle ubehagelige fakta om den pågældende person. Vi ved af erfaring, at dette er en af de icebreakers, der får alle til at tjekke deres online privatlivsindstillinger igennem igen.

# 4 Forslag gennem forhørsrunde
Dette er en variation af den tidligere leg ”internet-stalking”. Her søger man bare ikke på nettet, men udspørger i stedet hinanden. I par stiller hver person spørgsmål til den anden i tre minutter, så du får et godt indtryk af, hvem personen ved siden af dig er. Det er sjovt at stille mindre standardspørgsmål, så du ikke kun får navn, bopæl og alder. Som inspiration til denne indledende runde kan du bruge de 14 spørgsmål, der er nævnt tidligere i denne blog.
Når alle sidemakkerne ved nok om hinanden, kan gruppelederen bede dem om at præsentere hinanden for gruppen. Dette spil ligger sunder icebreakers for voksne, men er naturligvis også meget velegnet til en gruppe børn eller studerende.
#5 En af de mest visuel icebreakers med voksne : Fotogalleri
Billeder siger som regel mere end ord. Hvorfor ikke spille et spil om at lære hinanden at kende ved hjælp af billeder? I grupper på to kan I vise hinandens billeder på mobilen. Giv folk lidt tid til at gøre sig klar til dette, så alle private billeder forbliver private. Parrene taler med hinanden om bestemte billeder. Måske har du lige været til koncert, du har taget en dejlig selfie med din familie i Italien, eller du står på fodboldbanen og ser dine børn. Der er masser at tale om.
Du kan så - hvis det er muligt - få billederne sendt til dig, så du kan smide dem op på en storskærm. På den måde er det sjovt at præsentere dig selv eller din sidemakker ved hjælp af dit personlige fotogalleri.
Icebreakers med børn
En ny klasse, et nyt fodboldhold eller en spejdergruppe. Børnene skal også jævnligt stifte nye bekendtskaber. Deres stressniveau er normalt ikke for højt, og nogle finder det ret spændende at præsentere sig selv. Derfor har vi her samlet nogle sjove icebreaker for børn.
#6 Pinocchio introduktionsspil: To sandheder, en løgn.
Hvem er Pinocchio i gruppen? Opgaven for børnene er at skrive tre ting ned om sig selv. Den ene af dem er, som du kan se, en løgn. Fortæl børnene, at det er op til dig, hvor du lægger løgnen. Ellers vil du se, at alle placerer løgnen som nummer tre.
Derefter peger du på et barn, der kan læse sin liste op, en efter en. Resten af klassen eller gruppen skal naturligvis gætte, hvad løgnen er. Derefter er det en god idé som lærer eller leder at fortsætte med at stille spørgsmål om de to sandhedssvar. Derved får barnet også mulighed for at fortæller noget om sig selv.
Børn synes, at dette er en god icebreaker at lave. Desuden er det også et sjovt spil at spille mellem lektionerne. Børnene skal så prøve lidt hårdere at fortælle mindre kendte sandheder om sig selv efter et par gennemspilninger.

#7 Icebreaker til børn: Stå på række efter...
Kan du huske, hvem du stod ved siden af i gymnastiktimerne, da du fik opgaven: Stå fra lille til stor? Det gør du sikkert. Du kan opfinde mange forskellige lege, hvor børnene kan lære hinanden at kende ved at få dem til at stå i en række så hurtigt som muligt.
Bed dem f.eks. om at stille sig i rækkefølge efter:
Leder du efter et sjovt spil til klasseværelset? Tjek vores Escape Room for børn. Det kan spilles alle steder og er et super sjovt spil til at lære hinanden at kende.
Se spillet €24,97Foretrækker du spillene på engelsk? Tjek www.playgroupgame.com
Stil dig i en rundkreds med alle børnene. Som leder af gruppen skal du råbe dit navn og lave en bevægelse. Det kan være hvad som helst, klappe, vinke, hoppe, swish-dansen, en smule macarena osv. Hele gruppen gør det samme og råber dit navn. Barnet ved siden af dig får sin tur. Han gør det samme, og hele gruppen kopierer ham.
Når alle har præsenteret sig kan du se, om børnene kan huske det. Du begynder forfra, og det andet barn skal først lave dit navn og din dans og derefter sit eget navn og sin egen dans. Det næste barn skal gøre det samme, men med alle personerne foran dem. Hvis det ikke lykkes at gentage alt, sætter du dig ned, og det er det næste barns tur. Den næste person, der tager turen, kan begynde forfra. På denne måde får de børn, der sidder bagerst i cirklen, også mulighed for at deltage.
Alle børnene sidder i en stor cirkel til denne icebreaker. Alle skal sige deres navn meget højt på forhånd, så de ved lidt om alles navne. En af gruppens medlemmer ”er den” og står i midten. Læreren starter med at sige navnet på et af børnene. Ham der ”er den” skal hurtigt løbe hen til ham eller hende og forsøge at få fat i ham eller hende. Han eller hun kan forhindre dette ved at kalde et nyt navn fra gruppen. Hvis en person bliver taget, bliver han eller hun den nye der ”er den”.
Vær forsigtig med dette spil, for børn har det med at leve sig meget ind i lege og dette er ingen undtagelse. Nogle gange kan det blive ret vildt så aftal f.eks. at du kun må tage på knæene eller bruge et sammenrullet stykke papir.
#10 Edderkoppespindet
Til denne icebreaker for børn skal du bruge en stor garnnøgle. Børnene sidder eller står i en rundkreds. Den første person siger sit navn og kaster garnnøglen til den næste person. Den første person holder enden af snoren, så der dannes en linje. Det andet barn siger sit navn og kaster bolden til en anden i cirklen. Efter at have kastet det i et stykke tid dannes der et spindelvæv.
Når børnene kender hinandens navne bedre, skal du ikke råbe dit navn først. Men du nævner navnet på det barn, som du kaster ulden til.
#11 Icebreaker terning
Hvordan får man børn til at tale sammen på en sjov måde? Præcis! Ved at gøre det til et introduktionsspil. Denne gang et med en terning. Hvert barn må kaste én gang med terningerne. Afhængigt af hvad man slår, skal han eller hun fortælle noget om det pågældende tema. F.eks. om sin familie, hvad han eller hun kan lide at lege med, sin sport eller hobby osv.
Lyder denne icebreaker som noget for dig? Så har vi gode nyheder! Vi har nemlig et gratis download af dette terningespil til dig.

#12 Icebreaker: Blaffe
Dette er et supersimpelt, men nyttigt spil til at lære navne. Du sidder med hele gruppen i en rundkreds. Først lader du alle skiftes til at sige deres navne tydeligt, så de er nogenlunde kendt af gruppen. Så begynder I at tage på blaffer, hvilket I forklarer gruppen én gang på forhånd og derefter igen efter alle har sagt deres navne. Du gør det på denne måde:
Du starter som gruppeleder. Når alle har lagt deres højre arm over deres skulder, siger du først dit navn. Med din venstre arm nævner du en person i cirklen. Det er den pågældendes tur. Derefter gør du det samme i samme rytme: højre arm dit eget navn, venstre arm den andens navn.
Dette er en af de mest nyttige icebreaker for børn, fordi de bliver holdt fokuseret ved at skulle klappe hele tiden.
Icebreakers studerende og skolebørn
Studerende og elever skal lære hinanden at kende. Ny skole, ny uddannelse og nogle gange en anden by eller et andet gymnasie. En spændende periode og en tid, hvor der vil blive spillet mange icebreaker.
#13 ”Hvem er jeg” icebreaker
Det er rart at lære nye personer og navne at kende, men det er endnu federe at lære noget om dem. Denne icebreaker til studerende virker på følgende måde:
Det bedste ved denne form for spil er, at gruppen for mulighed for at lære mere om den enkelte – sørg for at spørge ind hvis der f.eks. er en spændende hobby.
#14 ”Træk fire kort... Der fortæller alt” – tegn og fortæl icebreaker
For de mere kreative studerende er dette en af de sjoveste icebreakers. Alle i gruppen får fire kort. De skal nu selv lave deres helt egne personlige kort. Øverst på hvert kort skriver de deres navn. De skal nu lave en tegning af personlige ting omkring dem selv. Alle sammen person fra gruppen give dig fire kort . De går selv nu deres personlig kvartet lave . På toppen hver Kort at skrive de fire tid deres eget navn. på de fire forskellige Kort at lave de en tegning af personlige ting om sig selv. Der er både plads til én stor ting og tre små ting på hvert kort, så der er rig mulighed for at være kreative. Derefter kan personerne to og to vise deres kort til hinanden og så skifte partner, så man får set alles.
Vi elsker denne venlige icebreaker, så vi har givet dig en hjælpende hånd. Nedenfor ser du en skabelon der gratis kan downloades. På den måde kan du nemt lave rigtig flotte kort til de studerende. God fornøjelse!


#15 Den roligste icebreaker: Mime
Skal du spille icebreaker med studerende eller skolebørn? Så kan du være sikker på, at det vil blive en støjende affære. Denne icebreaker et derfor som sendt fra guderne!
Dette spil går ud på at sætte sig på en række fra ung til gammel – og det er jo lidt for let hvis man bare kan snakke sammen.
Derfor må man udelukkende mime!
Eleverne går rundt i gruppen, men må kun bruge deres hænder og fødder til at udtrykke, hvor gamle de er. Nogle gange er det endda nødvendigt at fortælle hvilken måned de er fra! Det kan være et ret vanskeligt spil. Når alle står på en række, kontrollerer du, om det er korrekt, og hver elev kan kort nævne sit navn og sin fødselsdato.
Lad os endelig lære dig at kende
Nå, hvis du ikke kan lære nye mennesker at kende eller facilitere en icebreaker efter at have læst dette, så ved vi ikke hvad vi mere kan gøre.
Vi håber, at du kan bruge en eller flere af disse icebreakers sammen med din gruppe, og at det forhåbentlig bliver en sjov og succesfuld oplevelse. Vi vil gerne høre mere om dig også! Så lad os endelig vide, hvem du er og hvilken icebreaker du har prøvet – og vigtigst af alt! Om det var en god og sjov oplevelse.