Skab en hemmelig kode? Tjek de 25 mest kreative for at dekode dem.

Hemmeligheder, vi elsker dem. Det vil ikke overraske dig. For lad os se det i øjnene, hvis du laver et Escape Room, skal der altid være et puslespil med en god hemmelig kode. Tricket er altid at komme med en hemmelig kode, der ikke er for nem, og som også passer ind i temaet. Skal du lave en hemmelig kode til dine børn eller til en escape room opgave? Så tag et kig på vores liste med de 25 bedste hemmeligheder.

Denne hemmelige spejlkode er altid sjov og ikke for svær at lave. Alle har et spejl derhjemme til at tyde teksten.

Hvordan laver man en tekst i spejlbillede?

  • Åbn word på din computer
  • Opret en tekstboks på dit regneark med 'indsæt' – 'tekstboks'.
  • Skriv den ønskede tekst i tekstboksen.
  • Klik derefter (med højre museknap) på tekstboksen og vælg 'formater tekst'.
  • Klik på penikonet, og så vil du justere dataene til 3D-rotation.
  • Indstil X-rotation til 180 grader.

Leder du efter et færdigt Escape Room for børn?  
Tag et kig på vores Escape Room til hjemmet

Escape Room  - hemmlelig kode

Escape Room for børn

Interaktivt Escape Room for grupper af børn op til 13 år. Dejligt til klasseværelset. Søg efter Faraos skat, ellers bliver du spærret inde for altid...


Rosenkreuzens hemmelige kode

Du har sikkert set denne hemmelige kode. Det sjove er, at det har mange forskellige navne. Det er sådan nogle kalder det svinestien, også kendt som grisestien. Nå, uanset hvad det hedder, så virker det sådan her. Hvert bogstav svarer til en form, det er i. Nogle gange som en æske, nogle gange med en prik. Skal du i gang med en hemmelig kode til børn? Så bør denne virkelig ikke gå glip af.

rosenkreusens

Oprettelse af en hemmelig kode med sætninger uden vokaler

Denne hemmelige kode lyder meget enkel. Men tro os, børn nyder virkelig at prøve at læse sætninger som denne. For at gøre det skal du være opmærksom, for nogle gange er det ret svært at skrive en sætning uden en vokal.

Prv dt slv p cmptrn. Kn d s, hvd dr str hr?

Tegnsprog som hemmelig kode

For hvert bogstav er der en gestus med dine hænder. Det kræver lidt øvelse at lære dette. Men det gør det også helt specielt at kunne kommunikere sådan.

Hvis du skal bruge det som et spil, hæng for eksempel forklaringen af de forskellige bevægelser op med bogstaverne et sted. Lav desuden en video med ét ord eller få det portrætteret et andet.

Tegnsprog som hemmelig kode

Polybius firkantet

Polybius kvadratet er en kodning, hvor bogstaver og tal er placeret i en 5 gange 5 tabel. Denne hemmelige kode er opkaldt efter den græske lærde Polybius, som opfandt denne hemmelige kode allerede i 200 f.Kr.
Chifferen arbejder med koordinater. Hvilket giver dig tallet vandret først og derefter lodret. For eksempel er 23 bogstavet M. 

Polybius kode

Matoran alfabet

Der er mange hemmelige koder med ikoner, der repræsenterer bogstaver. Spørg os ikke hvorfor, men vi er altid meget charmeret af dette Matoran-alfabet. Sikkert fordi du kan bruge det så smukt i alle slags grafiske applikationer. Som cipher er dette alfabet yderst velegnet til brug som ikoner i en grafisk applikation. For eksempel kan du fint bearbejde cirklerne i et motiv og få dechifreret en hemmelig kode.

Matoran

Dechifrering af Emojis hemmelige kode til børn

Hvis vi så går direkte til de hemmelige koder med symboler, så er det selvfølgelig meget rart at gøre med emojis. Dette er især godt med børn. I kan sende sætninger til hinanden via WhatsApp for at dechifrere koden til denne hemmelige kode.

Emojis hemmelige kode

Braille som en hemmelig kode

En fantastisk opfindelse at kunne læse: Braille! Men også meget rart at bruge som hemmelig kode. Du kan vise prikkerne på forskellige måder for at oprette din hemmelige kode. Tænk for eksempel på at nedlægge materialer i blindeskrift. Eller sæt forskellige farver af knappenål i blindeskrift på en tallerken. Kom med den kreativitet!

Hemmelig kode - Braille

Opret kodehjul

Hvordan laver man sit eget kodehjul til at dechifrere en chiffer? Det behøver virkelig ikke være så svært. Hvordan virker det? Læg en kryptering et sted, så du ved, hvordan du dechifrerer denne chiffer. Så kan du slippe en skjult besked, som du kan tyde ved at dreje på kodehjulet.

Opret morsekode chiffer

Allerede i 1835 blev morsekoden opfundet, af hvordan kunne det være anderledes, hr. Samuel Morse. Morse er en kode, der består af lange og korte toner. Vi sætter dem så ned som (korte) prikker eller som bindestreger. Der er flere morse-generatorer på internettet til at konvertere koden til lyde. Men det er også rart at vise koden, for eksempel med lys . Det kan sagtens gøres fx med en lommelygte, som man videregiver koder med. På denne måde kan du oprette din egen kreative hemmelige kode.

Opret SMS-kode

For de lidt ældre blandt os vil det være en leg at dechifrere denne chiffer. Husk på din gamle Nokia, da du skulle skrive en simpel tekstbesked. Det gav dig en RSI tommelfinger! En SMS-kode fungerer således: Hvis du vil have et A, klikker du 1 gang på knappen 1. Hvis du vil have et B, klikker du to gange på knappen 1 osv. Ved du hvad der står her?

hemmelige sms kode

Hemmelig kode uden mellemrum

Hvor let kan du læse en tekst uden mellemrum?

Deterfaktiskfint.Dukanogsålæsehvadderstårher.

Hvis du af og til gemmer et andet stort bogstav imellem, kan du lave en super sjov hemmelig kode til børn. Simpelt og sjovt.

Hemmelig kode, der peger på en bog

Du kan oprette et kodesprog, der refererer til en passage fra en bog. Se en bog, du har på din hylde eller online. Læg for eksempel titlen ned efterfulgt af p18, r5, w3. Så henviser du til den 18. side , på linje nummer 5 tager du det 3. ord . På denne måde kan du tyde en hemmelig sætning med flere ord fra bogen.

Semafor alfabet

Hvis du spejder eller arbejder i shippingbranchen, så kender du sikkert til dette semaforalfabet. Normalt vil du se signaler med to flag, som kan holdes i otte positioner. I alt er der mange forskellige muligheder, som er knyttet til et bogstav i alfabetet.

hemmelig kode semofor

Hemmelig kode med wingdings skrifttype

Vi plejede at lave mange hemmeligheder med dette i klassen. Wingdings. Det er en ordskrifttype, hvor hvert bogstav og tal har et separat symbol. For eksempel kan du endda placere hele tekster og bogstaver som en hemmelig kode. Men pas på. Det er lige så nemt at knække computeren igen. Pas på småbrødre, der vil læse din hemmelige dagbog. Ved du hvad der står her?

Windings kode

Hemmelig kode fra tal til bogstaver

Endnu en hemmelig kode, som vi alle kender fra folkeskolen. Hvert bogstav i alfabetet repræsenterer et tal. Hvor a=1, b=2, c=3 osv. Hvis du skal opsætte en quest og leder efter en simpel hemmelig kode til at dechifrere, så anvend den. Kendt og succesfuld med hvert barn!

Konverter koordinater til cifre

Vil du kortlægge en rute med en tekst linket i chifferkode nedenfor? Så er det sjovt at arbejde med koordinaterne på et kort. Koordinater er ofte skrevet i en bredde- og længdegrad. Breddegraden går med N(oord) og S(uid) med et antal grader mellem 0 og 90. Længdegraden er positionen E(ost) og W(est). Her er graderne mellem 0 og 180 grader.

Google maps bruger decimalgrader uden N eller Z. Hvis du klikker på en placering, kan du se, hvad disse decimaler er. Sæt for eksempel fem af disse tal i træk som en hemmelig kode, og du kan tage de første bogstaver i byen som en hemmelig kode.

hemmelig kode - koordinater til cifre

Opret kodesprog via stregkode

Stregkoder er en super sjov måde at oprette en hemmelig kode på. En stregkode er selvfølgelig også et kodesprog i det virkelige liv, men i et spil eller skattejagt er det for eksempel en sjov måde at tyde en hemmelig kode på. Du kan vise stregkoderne som bogstaver eller konvertere stregkoder til morsekode. Hvor en tyk stribe er en lang tone, og en tynd stribe er en kort tone.

Hieroglyffer som en hemmelig kode

Utroligt! Hieroglyffer har eksisteret siden 3100 f.Kr. De ville nok ikke have troet, at det nogensinde ville blive brugt som en sjov Escape room hemmelig kode. Skal du lave denne hemmelige kode? Bemærk, at hieroglyffer bruger det samme tegn for nogle bogstaver i vores alfabet. For eksempel K og C.

Vigenère-figurer

Vigenère-cifferet er en af de sværeste koder at tyde. Kryptoanalytikere elsker denne type cifre. Det fungerer som en kryptering, hvor et hemmeligt nøgleord konverteres ved hjælp af en anden (klar) tekst. Denne konvertering udføres i en stor tabel med alfabetet både vandret og lodret. Vi vil her vise et Vigenère-eksempel-chiffer.

Du har den 'klare tekst'. Dette er faktisk resultatet af din viginere-kode. Vi har valgt 'Kig i skuffen' her. Du skygger for disse bogstaver i den venstre lodrette del. Du har også et nøgleord. I vores tilfælde 'games'. Disse bogstaver er i rødt i den vandrette del. Og den hemmelige tekst, som vil være til at kryptere. At lave koden fungerer sådan: Find først K'et til venstre og kombiner det med G'et i games. Du får det Q. Fortsæt på denne måde, indtil du har konverteret alle bogstaverne. Hvor du bruger søgeordet så ofte som nødvendigt. Temmelig kompliceret hemmelighed hva...

Vigenere hemmelig kode
Vigenere kode

Musiknoter hemmelig kode

Skal du lave en hemmelig kode med en gruppe musikelskere? Så skulle dette ikke mangle. Noder løber som udgangspunkt fra A til G, men du kan selvfølgelig variere med dette. Eller har manglende bogstaver udfyldt i en sætning, der forekommer med A til g. Det kræver lidt kreativitet, men det er en super sjov måde at finde på en hemmelig kode på.

Knæk kode hane

Med trykkoden er bogstaverne i alfabetet i en tabel, ligesom med Polybius-firkanten. Du kan finde ud af bogstaverne ved at lytte eller se, hvor mange tryk eller 'flueben' der er. Derudover tilføjes antallet af flueben i den lodrette række først og derefter fluebenene i den vandrette række.

Lav Cæsar-kode

Chifferen opkaldt efter Julius Cæsar er stadig meget brugt. Du kan også se det under begrebet ROT. Du giver en præ-kryptering for, hvor meget alfabetet skifter plads. For eksempel ROT3, så flytter alfabetet sig tre steder. Så A->D, B->E osv. En super gammel hemmelig kode, men stadig sjov og enkel at lave

Runealfabet

Dette alfabet er også blevet brugt som en chiffer i lang tid. Fordi de er så kantede former, er den ideel til at ridse i noget. Hvis du skal på mission i skoven, så rids en skjult kode i en kuffert (som er på jorden!) for at dechifrere.

Runealfabet

HTML-farvekoder som hemmelig kode

Vidste du, at hver farve har sine egne koder? For eksempel består en farve af en RGB-kode, for eksempel at den blå af disse bogstaver har koden #0f72d6. Vil du oprette et hemmeligt kodesprog? Eller bruge en sikkerhedskode til et Escape Room? Derefter kan du oprette en hemmelig farvekode. Brug for eksempel hvert første bogstav fra en farvekode og lav et ord med det. Vil du oprette en hemmelig kode med farvekoderne? Så lav farvekoderne her.

Hvilken hemmelighed vil du lave?

Er du blevet helt begejstret for alle de hemmeligheder? Vi er selvfølgelig meget spændte på, hvordan du har brugt dem. Vil du fortælle os det?

Richard og Marjolein

Vi er Richard og Marjolein Schreurs og vi har lavet spil til vores familie og venner i årevis. Vi kan også godt lide at dele disse spil med alle i hele verden. Vi tilbyder vores spil på 9 forskellige sprog. I mellemtiden har tusindvis af mennesker nydt at spille et af spillene.

>